lauantai 11. lokakuuta 2014

Soran luonnetesti

Kirjoitin tänään päivällä eilisistä iltatreeneistä tekstiä, kun puhelin soi ja saatiin Soralle kutsu TUUKKin luonnetestiin. Pikkuisen kiire tuli tunnin varotusajalla, mutta ehdittiin kuitenkin. Nyt on koira testattu ja saatiin ihan videolle asti, vaikka kuvaajakin vaihtui vielä viime hetkellä, kiitos Nooralle!

Tuomareina toimivat Tarja Matsuoi ja Leena Turunen. Tosi kivasti antoivat koiralle aikaa reagoida ja tehdä valintoja, vaikka oltiinkin viimeinen koirakko ja aikataulu oli suhteellisen paljon myöhässä. Testi paikka oli Nahkelassa sijaitseva koulutuskenttä. Ei ollut kyllä parhaat mahdolliset olosuhteet, sillä autotie kulki molemmilla puolilla ja liikenteestä lähti välillä suhteellisen kova meteli.

Tulokset näyttivät siis tältä.

Toimintakyky -1, pieni
Terävyys +1, pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +3, kohtuullinen, hillitty
Taistelutahto -1, pieni
Hermorakenne +1, hieman rauhaton
Temperamentti +3, vilkas
Kovuus +1, hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +2b, luoksepäästävä, hieman pidättyväinen
Laukauspelottomuus +++, laukausvarma
Yhteensä +97


Mikään ei yllättänyt erityisesti. Toimintakyvyn toivon pysyvän plussan puolella. Puolustushalu pikkuisen yllätti, mutta positiivisesti.

Sora käyttäytyi oikein tyypillisesti. Mennessämme testialueelle sitä ei kiinnostanut tuomarit ollenkaan, vaan nuuskutteli maata ja tuomarin kenkiä ja lahjetta. Heti kun tuomari otti kontaktia, Sora nyrpisteli nenäänsä ja meni selän taakse, että lässytä siellä ihan keskenäs. Leikissä Sorppa ei osoittanut mitään kiinnostusta leluun sen ollessa tuomarilla, mutta mun kanssa leikki ihan kivasti. Otti jopa lelusta kiinni, mikä on aina positiivista!

Luoksepäästävyys ja leikki

Kelkka oli Sorasta yllättävän jännä. Tarvitsi tosi paljon apuja tullakseen kelkan viereen, vaikka olin itse kyykyssä. Tästä toimintakykykin painui miinuksen puolelle. Puolustushalu tosiaan vähän yllätti. Oletin sen olevan pieni, mutta Sorastahan löytyi ihan riittävästi potkua. Haukkukin muuttui paljon vakuuttavammaksi kuin yleensä. Selän takana se pysyi ja viime hetkellä peruutti metrin, mutta halua oli.


Haalaria väisti voimakkaasti muttei ollut mitenkään paniikissa. Uudestaan ohi käveltäessä kiersi aika kaukaa. Tynnyrillä raktio oli myös sopiva. Ei lähtenyt päättömästi karkuun, mutta kyllä kiinnitettiin huomiota. Tynnyrillä vähän sama reaktio kuin kelkalla, että ei nyt ihan hirveesti huvittanut tulla katsomaan. Näistä sitten tuli eniten tuo temperamentti ja kovuus. Ihan paimenkoiran (sheltin) näköiset tulokset. Tuomarikin sanoi, että koulutuksellisesti hieman pehmeä on paras tulos.

Uhka, haalari ja tynnyri

Pimeässä huoneessa Sora oli tosi hienosti. Alkuun eteni vauhdilla ja löysi toisen tuomarin ja oli ollut varma, että se olen minä. Pidemmälle piti kuitenkin jatkaa ja hyvin tuli. Sitten jäi kuitenkin pyörimään siihen viereen ja tutki pöydän alusen useampaan otteeseen (tuomari: "Koira selkeesti etsii ne paikat huolella, missä omistaja yleensäkin majailee." :D) Kolme kertaa Sora kävi noin 20cm päässä minusta ja alkoi vähän mietityttämään sen pään puolesta. Oli muuten pokassa pitelemistä ja taisin jossain vaiheessa istua melkein nyrkki suussa. Löysi se minut kuitenkin lopulta ilman ihmeempiä apuja. Tämä testi vaikutti positiivisesti tuohon toimintakykyyn.

Seinä on ainoa erikoiskoe, josta ei ole videota. Oli kuulemma murissut kaksi kertaa ja alkanut haukkumaan uhkan ollessa ihan lähellä. Koko ajan oli etsinyt minua katseellaan ja ollut muutenkin erittäin epäuskottava. Seinässä ollut hihna oli suhteellisen lyhyt ja ilmeisesti ahdistanut Soraa enemmän kuin uhkaava ihminen.Laukauksiin ei reagoinut oikeastaan ollenkaan. Tuomarin palaute oli erittäin paljon samassa linjassa omien mielipiteideni kanssa. Eniten lämmitti mieltä, kun tuomari sanoi, että meidän juttu ja suhde näyttää toimivan oikein hyvin. Luoksepäästävyydestä sanoi koiran olevan ystävällinen ja käsiteltävissä mutta sitä ei vaan kiinnosta. Ja itse asiassa ihan tykkään koirista enemmän niin. Välillä toki koko maailmaa rakastava koira olisi kiva, mutta loppujen lopuksi varmaan vähän ärsyttävä :D
Tosi tyytyväinen olen, että käytiin testissä. Nyt vaan seuraillaan, miten Sora palautuu. On tosi väsynyt ollut koko illan, mikä on luonnollista. Pikkuisen enemmän on reagoinut pieniin kolahduksiin kuin normaalisti, mutta lenkillä oli ihan normaalin oloinen.

Eilisistä treeneistä sen verran, että tehtiin keppejä ja aata. Kepeillä paljon hyviä toistoja vaikeista sisäänmeno kulmista ja kepit seinää päin. Aalla jokainen suoritus oli osuma, joskin tehtiin pumpperin kanssa. Nero pääsi myös ensimmäistä kertaa hallille kuvausten jälkeen. Meinasi revetä liitoksistaan ja maha sillä meni ihan sekaisin kun innostui niin paljon, mutta nätisti teki tokoliikkeitä Soran tauoilla. Ei se yrittänyt edes juosta putkeen, vaikka niitäkin oli tarjolla. Jospa siitä saisi vaikka rally-tokokoiran? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti