lauantai 30. toukokuuta 2015

11 kysymystä ja vastausta

Saatin tässä hetki takaperin Pinjalta ja Jediltä yhdentoista kysymyksen haaste. Me ei nyt lähdetä haastamaan ketään, mutta kysymyksiin vastaan kyllä :)


1. Miten kuvailisit omia koulutusmetodejasi?
Kehittyvinä? :D Koko ajan oppii lisää koirien tai ylipäänsä eläinten koulutuksesta ja silloin pitää muokata vanhoja tapoja. Mutta pääasiassa haluan koiran itse keksivän, mitä siltä halutaan. Tykkään käyttää naksutinta apuna uusein temppujen opettamisessa, mutten ole orjallinen naksutinkouluttaja perusarjessa. Mahdollisissa tilanteissa kuitenkin odotan toivottua käytöstä ja palkkaan siitä.2. Mitkä ovat koiranomistamisen huonoimmat puolet?
Kun koiraan sattuu. Kun koira on kipeä. Se että joutuu miettimään, missä kohtaa koiran elämä on parempi lopettaa vai onko sittenkän vielä aika. Muutenkin se että jatkuvasti joutuu kyttäämään ja miettimään, ettei vaan rasita liikaa tai liian vähän.
Toinen huono puoli on rahan meno. Juuri tajusin maksaneeni eläinlääkärille reilun 500€ ilman, että kummassakaan koirassa oli mitään vikaa. Ihan vaan ennaltaehkäisevää hoitoa.
Kolmas huono puoli on se, kun on todella väsynyt ja on vaan pakko tehdä jotain koirien kanssa. Silloin kaikki tuntuu menevän pieleen ja pienimmätkin jutut koirissa ärsyttävät ja niille suuttuu vain poteakseen hirveitä omantunnon tuskia seuraavassa hetkessä.

3. Entäpä parhaat?
Koirat on aina innoissaan tekemässä ja osallistumassa. Niiden kanssa on tosi kiva harrastaa. On ihan älyttömän hienoa olla tiimi ja saada onnistumisen kokemuksia koirakkona. Entinen joukkuepelaaja minussa tykkää, että laji on periaatteessa yksilölaji, muttei kuitenkaan ollenkaan.
Koirat on myös tuoneet elämään saman henkisiä ihmisiä ja paljon uusia tuttuja.
Ja koska kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa niin:

Tämä fiilis ♥

Ja tämä fiilis ♥

Ja tämä ♥


4. Olisiko koirien jalostuksessa Suomessa mielestäsi jotain muutettava tai parannettavaa?
Kansainvälisessä mittakaavassa Suomen jalostustoiminta on oikein hyvässä jamassa. Meillä on yksi kennelliitto, joka valvoo toimintaa, koiria tutkitaan sekä terveyden että luonteen osalta ja koirista kerätään dataa, joka on kaikkien käytettävissä. Toki aina löytyy parantamisen varaa, mutta mielestäni suunta on oikea. Esimerkiksi Kennelliiton julkaisema näyttelyiden rotukohtaiset ohjeet liioiteltujen piirteiden huomioimisesta ulkomuotoarvostelussa on iso askel erittäin hyvään suuntaan.

5. Mitä koirasi syö(vät)?
Joseran Active ruokaa, Jahti&Vahdin lohiöljyä ja nivelravinteita. Hirveästi tekisi mieli siirtää ainakin Sora 50/50-malliin, mutten ole saanut aikaiseksi.

6. Kuinka paljon olisit valmis laittamaan koiraan rahaa, mikäli se loukkantuisi ja parantumisesta ei olisi mitään takeita?
Tässä ei omalla kohdallani ole kyse niinkään rahasta, vaan siitä toipuisiko koira miten. Neron kohdalla olen tehnyt jo päätöksen, että jos sen elämänlaatu huononee entisestään, se menee piikille. Jos ei ole takeita, että koira saa vielä juosta vapaana, riehua ja leikkiä toisten koirien kanssa eli elää koiran elämää, niin minusta on väärin pitää koiraa hengissä vain omistajan mielen vuoksi. Sora hoidettaisiin luultavasti vähän pahemmastakin jutusta, muttei senkään elämänlaatu saisi kärsiä.7. Kuinka paljon panostat bloggaamiseen?
En ihan hirveästi. Blogi on minulle enemmän päiväkirja meidän omista tekemisistämme. Jos joku tätä lukee ja ehkä jotenkin hyötyy siitä niin aina parempi. Edelleen harmittaa, etten ole kirjoitellut Neron aksakisoista enempää tai Soran toisesta vuodesta.

8. Kuinka paljon opetat koirallesi ns. turhia temppuja?
En kauhean paljoa. Nero osaa muutaman enemmän kuin Sora ja itse asiassa Nerolle on kivempi opettaa temppuja, koska se hoksaa ne paljon nopeammin. Toisaalta eikö kaikki taidot elämässä ole koiran mielestä turhia temppuja :)9. Millainen suhde sinulla on koirasi/koiriesi kasvattajiin?
Neron kasvattajaan olen ollut yhteydessä tasan kerran mailitse. Soran kasvattajan kanssa taas on hyvät välit. Voin lähettää Annelle facebookissa viestiä mistä vaan kysyttävässä ihan hyvin mielin. Nähdään myös säännöllisen epäsäännöllisesti. Myös Soran kennelkamujen omistajia moikkaan ja järkkäillään yhteisiä juttuja ja muuta.10. Kuinka paljon lenkkeilette päivittäin?
Me lenkkeillään suunnilleen 2h päivässä. Välillä enemmän ja välillä vähän vähemmän. Yritän pitää koirilla myös täyden lepopäivän, jolloin käytäisiin vain tarpeilla, mutta niinäkin päivinä tulee helposti 1,5h ulkoilua. Lenkkeillään just sopivasti meille :)11. Lempikoirarotusi pelkästään ulkonäön perusteella?
Tämä on tosi vaikea. Tykkään liioittelemattomista koirista, jotka näyttävät siltä että voivat työskennellä rotunsa alkuperäisessä tehtävässä. Väkisin tämä painuu osastolle työlinjaiset bordercolliet, australianpaimenkoirat ja -kelpiet sekä järkeväturkkiset sheltit. Erityisesti tykkään merleväreistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti